top of page
  • Poza scriitoruluiDan Marius Cochirlea

Reziliența Psihologică – calitate a tuturor celor care și-o doresc
Mai devreme sau mai târziu te vei confrunta cu dificultăți. Foarte probabil, lucrurile pe care le vei avea de gestionat vor fi neașteptate și ți se vor părea peste puterile tale. Probabil chiar acum treci printr-o asemenea situație.


„De ce eu?”, „Cu ce am greșit?”, „Ce rost are viața în aceste condiții?”, „Este prea mult pentru mine!”, „Ce nedreptate!”, „Asta merit…”, sunt doar câteva dintre gândurile care ne lovesc atunci când dăm de greu.


Privind în jurul nostru, vedem cum la început ceilalți caută să ne încurajeze, să ne ridice moralul dar curând simțim că încep să ne evite, spun lucruri în care nu cred și foarte repede ne vedem singuri și abandonați.


Disperare, deznădejde, furie și poate chiar ură sunt doar câteva dintre stările sufletești care ne pot cuprinde.


Și totuși în momentele cele mai dificile oamenii ajung să facă adevărate miracole. Nu toți renunță, nu toți se predau disperării. Unii se ridică plini de demnitate, chiar mândrie, în fața vicisitudinilor vieții și aleg aproape sfidător să nu se lase îngenuncheați.

Și tu ești un astfel de om! Poate ți se pare greu de crezut, dar așa este.


Pe bună dreptate Marianne Williamson spune că „cea mai mare frică a noastră nu este faptul că suntem inadecvaţi, ci este faptul că suntem puternici peste măsură. Lumina noastră, şi nu întunericul din noi ne înspăimântă cel mai tare.”


Cea mai mare provocare în fața unei dificultăți este pusă de propria noastră presoană.

Obsesia societății actuale cu privire la succesul material, atractivitatea fizică, ultimul model de gadget, cel mai de invidiat partener și o viață fără griji contribuie semnificativ la opinia defavorabilă pe care o avem despre noi. Ne comparăm cu ceilalți sau mai bine zis cu imaginea idealizată pe care o avem față de ei și de cele mai multe ori nu ieșim deloc bine. Această prejudecată ne distrage atenția de la resursele, capacitățile, creativitatea și puterea pe care o avem și ne face să ne concentrăm asupra „eșecurilor”, limitelor și lipsurilor.


Din această cauză ajungem destul de repede să credem că un lucru este prea greu pentru noi, de nesuportat. În realitate nici măcar nu avem o idee bine conturată despre ce putem face cu adevărat.


Capacitatea de a te adapta cu success la dificultățile vieții datorită flexibilității și adaptabilității mentale, emoționale și comportamentale a fost denumită de oamenii de știință reziliență.


Vestea bună este că oricine poate dezvolta această calitate dacă își dorește și exersează comportamentele și atitudinile asociate cu ea.


Ce anume te poate ajuta să îți antrenezi reziliența?


1. Suferința face parte din viață

Încă din antichitate oamenii au înțeles că nu pot scăpa complet de lucrurile care le produc durere. Le pot evita pe unele, le pot amâna pe altele dar nu pot scăpa complet de acest dat al vieții. O întreagă școală de filozofie s-a preocupat de această problemă și a căutat modalități prin care să aducă încurajare oamenilor.


Stoicismul ne învață importanța detașării judecăților de valoare de experiența efectivă a situației. De pildă, Marcus Aurelius (un reprezentant de seamă al acestei filozofii) nu a fost deloc străin de durerile cronice cauzate de diverse boli. Cu toate acestea el nu le considera bune sau rele ci pur și simplu niște senzații intense care generau disconfort. În acest fel el nu asocia și valoarea de „rău” sau „tragedie” ori „nedreptate” situației în care se afla. Această atitudine l-a ajutat să înfrunte cu curaj dificultățile și ne oferă un model demn de urmat.


2. Privește situația cât mai obiectiv

Ai auzit de zicala „găsești ceea ce cauți?”. Ea se aplică direct perspectivei pe care o avem asupra vieții.


Un studiu publicat în 2011 a demonstrat faptul că o dispoziție negativă ne face să percepem un deal ca fiind mult mai dificil de urcat în comparație cu situația în care am fi avut o dispoziție mai optimistă.


Vreau să-ți ofer și un mic pont: în acel studiu muzica a fost folosită pentru a influența dispoziția participanților.


3. Întreabă-te dacă felul în care acționezi acum îți este util sau îți face rău

Citind primele două sugestii probabil te gândești: „dar lucrurile prin care trec chiar sunt nedrepte. După toate standardele, orice om îmi dă dreptate”.


Faptul că situația prin care treci este dureroasă e o realitate incontestabilă. Foarte probabil niciun alt om nu și-ar dori să treacă prin ce treci tu. Și foarte probabil nu există o soluție miraculoasă care să facă să dispară acea problemă ori tu să fii tot un zâmbet și fericire.


Dar lucrurile sunt așa cum sunt. Ele există și nu le poți ignora (chiar dacă ai vrea asta).


Viktor Frankl, psihiatru de renume internațional și supraviețuitor al lagărelor de concentrare naziste a spus atât din propria experiență cât și din ce a observaat la oamenii care treceau prin suferințe greu de imaginat: „totul poate să-i fie luat omului în afară de un singur lucru: (…) să aleagă atitudinea pe care o are în orice situație, să-și aleagă propria cale”.

Gândește-te onest: felul în care vezi lucrurile, cuvintele pe care ți le spui, gândurile care îți vin, îți sunt utile sau nu? Te ajută să gestionezi mai bine situația sau dimpotrivă, o agravează?

Nu putem alege cărțile pe care le primim dar nimeni nu ne poate opri să jucăm cât de bine putem.

Probabil te gândești „ușor de zis, greu de făcut”. Așa este! Lucrurile simple nu sunt neapărat ușoare. Dar diferența principală între o victimă și un învingător rămâne mentalitatea.

Ai grijă de gândurile și emoțiile tale. Exersează noi modalități de a privi lucrurile și de a stimula emoții mai plăcute.

Ai grijă de relațiile pe care le ai cu cei din jur și consolidează-le.

Ai grijă de tine. Mănâncă sănătos, odihbește-te suficient și hidratează-te.

Caută exemple de oameni care trec prin situații asemănătoare și care reușesc să le facă față.

Puțin câte putțin, pas cu pas, reziliența ta o să crească!


16 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page