Data de 6 mai 1954 a fost ziua în care un student la medicină a realizat visul considerat impoibil de atleți: a alergat 1500 de metri în mai puțin de 4 minute (3.59,4).
Interesant este faptul că la doar 46 de zile după aceea, John Landy a parcurs aceeași distanță în 3:58,0. În prezent, a alerga o milă în mai puțin de 4 minute este un standard obișnuit pentru atleții de performanță.
Reușita neurologului Roger Bannister ne oferă o lecție deosebită despre potențialul uman. Frecvent în cadrul sesiunilor de psihoterapie, clienții își exprimă tristețea (și uneori furia) cu privire la potențialul pe care simt că îl irosesc. Majoritatea vor să descopere ce calități și resurse au pentru ca mai apoi să „treacă la treabă”. Ei (la fel ca noi toți) se pierd în căutarea cauzelor și explicațiilor și scapă din vedere esențialul: acțiunile lor sunt cea mai bună soluție față de felul în care percep situația respectivă în acel moment.
Acest scop este rareori înțeles (neconștient). El este în strânsă legătură cu concepția pe care o au despre ei înșiși, despre ceilalți și despre viață.
Oamenii nu reacționează la mediul din jurul lor, ci acționează în funcție de felul în care se așteaptă să fie tratați de ceilalți și de câtă încredere au în ei înșiși.
Roger Bannister s-a scuturat de „prejudecata” populară din vremea sa. El nu a considerat că oamenii nu pot alerga mai repede și nici nu a crezut că el este incapabil să facă acel lucru.
Folosindu-se de ceea ce avea la îndemână, el a studiat mecanica alergării și a căutat să se antreneze în armonie cu ceea ce observase în cercetările lui. El s-a concentrat asupra procesului în care se afla. A învățat din erori și a ajustat ceea ce făcea. În cele din urmă doborât definitiv o barieră psihologică.
Ce poți face?
1 Privește atent la ceea ce faci și la rezultatul acțiunilor (nu gândurilor, explicațiilor, emoțiilor) tale.
2 Ce părere despre tine, ceilalți și viață reflectă acea acțiune?
3 Conștietizează faptul că opinia pe care o ai este o opinie și nu un adevăr absolut. Nimic nu te reține să formulezi o altă opinie!
4 Reconsideră faptele care au stat la baza concepției respective și caută explicații alternative.
5 Convinge-te că ai mai mult de câștigat dacă îți schimbi opinia despre tine decât dacă o păstrezi.
Știai că:
Resurse
Comentarios