top of page

Planul mai puțin cunoscut după care ne construim existența

Poza scriitorului: Dan Marius CochirleaDan Marius Cochirlea

Actualizată în: 8 mai 2021

Exercițiu: Preia controlul în situațiile care par de necontrolat


Privește-ți atent palma. Ce observi? Fiecare deget are un „desen” unic, adică o amprentă. În mod asemănător fiecare activitate a ta (fizică sau mentală) are o „amprentă” unică, un caracter.


Spre deosebire de amprentele degetelor, acest caracter este relativ maleabil.


Ai văzut vreodată cum se face un vas de lut? Bucata de argilă se pune pe o roată și apoi olarul începe să o modeleze ținând cont de anumiți factori (vezi linkul din resurse).

Foarte ușor tinden să ne vedem pe noi și viața noastră asemenea unui „obiect finit”, a unui vas de lut finalizat pe care îl evaluăm drept bun sau nu. Suntem atât de concentrați la propria viață încât devenim parțial conștienți (chiar neconștienți) de contribuția pe care o avem la soarta pe care o trăim. Roata se învârte mereu și mâinile olarului sunt întotdeauna pe forma din lut. Noi suntem acel olar.


Evident că sunt multe lucruri pe care nu le putem controla și este înțelept să le acceptăm așa cum sunt. Ca oameni care trăiesc pe această planetă suntem influențați de mediul în care trăim. Corpul, datorită căruia simțim bucuria unei mâncări gustoase, mângâierea persoanei iubite, frigul de afară sau briza relaxantă a mării, rămâne în esență același și atunci când simțim duerea unei lovituri sau efectele unei boli.


Suntem supuși legilor fizice la fel ca toate celelalte ființe și obiecte de pe Pământ.





În ce sens ne „modelăm” existența


Atunci în ce sens ne modelăm viața? Ei bine, nu putem alege „lutul”. De multe ori nici măcar viteza cu care roata pe care stă lutul se învârte. Dar putem alege forma vasului pe care îl facem. Asta nu înseamnă că putem face orice fel de vas.

De exemplu, dacă am la dispoziție o bucată mică de lut nu pot face o vază dar pot crea o farfurie. Nimeni nu mă obligă să fac un anumit tip de farfurie. O pot face mai mare sau mai mică, mai groasă sau mai subțire, o pot decora aproape într-o inifinitate de feluri sau o pot lăsa simplă.


Varietatea, diversitatea este norma


Alegerile pe care le facem nu sunt întâmplătoare. Caracterul sau amprenta personală este dată de opinia pe care o avem despre noi.

În 1968 Jane Elliot a vrut să arate copiilor din clasa unde era învățătoare ce efecte dezastruoase are rasismul. Experimentul ei a fost făcut la o zi după asasinarea lui Martin Luther King Jr.


Ea a observat cum copiii din grupul celor cu ochii căprui au avut rezultate mai slabe la sarcinile școlare deoarece au fost etichetați drept inferiori și cu un IQ mai scăzut decât grupul celor cu ochii albaștri. A doua zi ea a schimbat regulile și a spus că cei cu ochii căprui erau „cu adevărat” mai inteligenți și superiori. Surpriză! În acea zi, copiii cu ochii căprui au rezolvat sarcinile școlare de două ori mai repede decât în ziua precedentă.

Este adevărat că modul în care suntem tratați de cei din jurul nostru este important. Dar în cazul elevilor lui Jane, ce s-a schimbat de la o zi la alta? Un răspuns evident ar fi acela că profesoara și-a modificat așteptările de la grupul respectiv de copii. Apoi a început să-i trateze în consecință.



Dar eu te invit să privești mai în profunzime. Acei copii au avut o performanță mai bună la sarcinile școlare pentru că au crezut spusele învățătoarei. IQ-ul lor nu s-a modificat în 24 de ore. Modul în care ea i-a tratat nu le-a „instalat” în mod miraculos cunoștințe noi. Ei aveau întotdeauna la dispoziție resursele necesare pentru a rezolva acele sarcini.


Opinia pe care o ai despre tine contează



Exercițiu – Preia controlul asupra situațiilor „necontrolabile”


În final doresc să-ți ofer o „unealtă” pe care să o folosești când te simți descurajat în fața unei provocări.


1) Descrie cât mai concret și concis provocarea *


2) Alege patru (4) cuvinte care descriu cel mai bine modul în care provocarea respectivă te face să te simți


3) La fiecare cuvânt, scrie exact opusul său care se potrivește cel mai bine pentru tine **


4) În dreptul fiecărui cuvânt dintre cele 8 pune semnul corespunzător:

· + dacă îl consideri a fi ceva pozitiv

· ~ dacă îl consideri a fi ceva neutru ori ești indecis

· - dacă îl consideri a fi ceva negativ


5) Pentru fiecare cuvânt la care ai pus semnul „+” adu-ți aminte de de două (2) situații în care te-ai simțit așa ***


6) Pentru fiecare situație amintită notează acțiunea concretă pe care ai făcut-o


7) Privind acțiunile de la punctul 6, cum le poți implementa la provocarea actuală în mod concret?

 

*Dacă îți este dificil să identifici concret și concis dificultatea cu care te confrunți este normal. Uneori este nevoie de timp și variante intermediare până identificăm exact problema. Pentru început este suficient să găsești o formulare concisă cu care să te simți în mare parte împăcat.

**Nu căuta opusul din dicționar (deși dacă se potrivește pentru tine este în regulă). De exemplu, pentru o persoană opusul lui mic este mare dar, pentru altcineva opusul lui mic poate fi puternic. Contează opusul care se potrivește pentru tine.

***Înainte să te gândești la aceste situații inspiră adânc apoi expiră ușor. În timp ce te gândești, vizualizează acea situație cât de detaliat poți, antrenându-ți toate simțurile. Gândește-te ce vezi în acea situație, ce mirosuri sunt, ce simți, ce auzi, totul cât mai detaliat. Dacă nu-ți amintești nu e nicio problemă, inaginează-ți. Important este ca acea situație pozitivă să fie cât mai vie. Și încă ceva: imaginează-ți la timpul prezent, adu acea situație aici și acum. La final scrie ca o concluzie acțiunea pe care ai făcut-o. De exemplu: am privit înainte, am căutat informații, am râs etc.


 

De reținut

  • Fie că suntem conștienți sau nu, exercităm o influență asupra lucrurilor pe care le trăim

  • Felul în care răspundem în fața unei provocări (sau mai general spus, ne trăim viața) depinde de opinia mai mult sau mai puțin conștientă pe care o avem despre noi

  • Nu rezultatele ne dau încrederea fundamentală în noi. Credința în propriile resurse aduce rezultatele.


 

Resurse:




32 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentarios


Post: Blog2 Post
bottom of page