Tot mai multe cercetări
dovedesc existența unei legături puternice între atitudinea optimistă a unei persoane și starea ei de sănătate.
Vestea bună este că bunăstarea nu e un dat, ci o abilitate.
O abilitate se dezvoltă prin atrenament. Deci orice persoană poate să-și îmbunătățească semnificativ calitatea emoțiilor.
Dr. Barbara L. Fredrickson de la University of North Carolina studiează de mulți ani emoțiile. Ea spune că „toate emoțiile –atât cele pozitive cât și cele negative – sunt utile în situațiile potrivite. Secretul constă în a găsi un echilibru între cele două”.
Așadar, a fi optimist nu înseamnă a nu simți emoții precum tristețea sau supărarea.
Dr. Fredrickson continuă: „Oamenii au nevoie de emoții negative pentru a trece prin situațiile dificile și a putea răspunde adecvat circumstanțelor prezente. Emoțiile negative crează probleme atunci când apar în urma ruminației față de trecut sau a îngrijorării excesive față de viitor și nu au legătură cu ce se întâmplă aici și acum.”
Cercetările arată că există o legătură între tensiunea arterială mai scăzută, un risc mai mic pentru bolile cardio-vasculare, greutate, nivelul glicemiei și o viață mai lungă și o atitudine optimistă.
„toate emoțiile
–atât cele pozitive cât și cele negative –
sunt utile în situațiile potrivite. ”
Este adevărat că, așa cum spune cercetătorul în neuroștiințe Dr. Richard J. Davidson de la University of Wisconsin-Madison nu se cunoaște încă mecanismul prin care emoțiile pozitive influnețează starea de sănătate.
Cu toate acestea, atât Dr. Davidson cât și alți cercetători, folosind tehnologia imagistică au observat că emoțiile pozitive pot activa căi de „răsplată” aflate în profunzimea creierului (de exemplu într-o zonă numită în engleză ventral striatum).
Printre persoanele care au capacitatea de a resimți mai multe emoții pozitive se numără și cei care practică meditația.
„Cercetările arată că anumite tipuri de antrenament pot modifica circuite cerebrale care produc un răspuns pozitiv,” spune Dr Davidson. „Am ajuns astfel la concluzia că bunăstarea poate fi considerată o abilitate. Cu cât o exersezi mai mult cu atât devii mai bun.”
Aceste schimbări au fost observate chiar și după un program simplu de meditație care s-a concentrat asupra compasiunii și bunătății și a durat doar două săptămâni.
Într-un alt studiu, Dr. Fredrickson și colegii ei au demonstrat cum „a ne face timp pentru a învăța cum să ne generăm emoții positive ne poate ajuta să devenim mai sănătoși și mai sociabili.”
Un alt cercetător, Dr. Emily Falk de la University of Pennsylvania a ales o abordare diferită. Ea a cercetat cum o atitudine reflexivă (eng self-affirmation) adică a ne gândi la valorile și la ce este important pentru noi, poate influența creierul și conduce în acest fel la obiceiuri mai sănătoase.
Împreună cu echipa sa, ea a observant cum în momentul în care le cere oamenilor să se gândească la ce este important pentru ei o anumită regiune din creier devine mai activă. Activitatea crescută în această regiune influențează felul în care oamenii reacționează la sfaturile despre sănătate.
„Emoțiile pozitive au rolul
de a ne extinde câmpul conștiinței
și a ne deschide spre idei noi,
În felul acesta creștem și ne îmbunătățim
trusa cu unelte necesare pentru a supraviețui ”
Îm mod obișnuit, o persoană va găsi multe motive pentru care nu poate face mișcare sau mânca atât de sănătos precum și-ar dori. În psihologie, acest fenomen se numește raționalizare.
Dar atunci când oamenii au reflectat la propriile valori (ce este important pentru ei) înainte de a primi un sfat, ei au fost mai receptivi.
Timp de o lună Dr Falk a observat cum jumătate dintr-un grup de oameni sedentari au devenit activi. Te-ar surprinde să afli că diferența dintre cei care au devenit activi și cei sedentari a fost că primii au meditat la propriile valori?
În concluzie, tot mai multe studii arată cum trebuie să ne schimbăm opinia despre emoții. Chiar dacă acestea par a veni din senin, ca și vremea, lucrurile nu stau chiar așa. în realitate, avem capacitatea ca într-o anumită măsură să alegem ce simțim.
De reținut
Chiar dacă nu este înțeleasă pe deplin, există o legătură puternică între emoțiile pozitive și bunăstarea noastră fizică și psihică.
Prin antrenament orice persoană poate învăța cum să-și genereze emoțiile dorite.
Înainte de a oferi un sfat util, vorbește cu persoana respectivă despre valorile sale.
Te poți „antrena” în generarea emoțiilor pozitive folosind metode precum mindfulness, psihoterapia și reflectarea asupra propriilor valori și a găsirii unui sens în viață.
Surse:
Comments