top of page

Inteligența emoțională: Cum preiei controlul emoțiilor tale

Poza scriitorului: Dan Marius CochirleaDan Marius Cochirlea



Vreau să vorbim puțin despre ce simți. Dacă ești ca majoritatea oamenilor probabil folosești frecvent bine, rău, obosit și înfometat pentru a transmite ce simți. Dacă ai citit și un articol de psihologie probabil ai adăugat stresat, deprimat și rănit în vocabular.


Ai fost învățat (și experiența personală pare să confirme) că ceea ce simți este o reacție spontană la ce se întâmplă în jurul tău. Uneori această reacție este atât de spontană încât nu ești „conștient” de ce faci atunci. Rațiunea se întunecă și... bum! Nici tu și nici cei din jur nu vă așteptați la un asemenea răspuns. Ceilalți se simt indignați și tu vinovat.


Vreau ca acest articol sa fie scurt și informativ așa că îți spun direct: experiența emoțională reflectă nu situația concretă ci convingerea pe care o ai despre ea.


Convingerea pe care o ai în general are la bază un stil de gândire dualist: bun/rău, corect/greșit, drept/nedrept, pedeapsă/răsplată, alb/negru.


Sentimente precum furia, vinovăția, ura și rușinea sunt un bun indiciu în acest sens. Fără ele gândirea duală nu ar exista. Acest fel de a vedea lucrurile are unele avantaje. Ne ajută să ne orientăm și să avem o idee despre ce putem face. Într-un anumit sens, ne face viața mai simplă, cel puțin pe moment.


Acest fel de a vedea lucrurile ajunge să ne complice viața dacă:

· Ne distrage atenția de la nevoile și valorile noastre

· Ne face să nu ținem cont de nevoile și valorile celorlalți


Vreau să-ți proprun un exercițiu: atunci când te vei simți cuprins de emoții puternice ai posibilitatea să:


A. Te concentrezi asupra judecăților, evaluărilor și argumentelor pentru care te simți furios, vinovat sau rușinat.


B. Să folosești ceea ce simți pentru a descoperi ce nevoi sau valori nu sunt împlinite sau onorate în situația respectivă.


Dacă alegi varianta A atunci vei avea un oarecare confort pentru că stările prin care treci îți sunt cunoscute.


Dacă alegi varianta B vei descoperi ceva uimitor cu privire la sentimentele tale.


Te invit să lași un comentariu mai jos în care să spui ce variantă ai ales și care a fost experiența ta.


În final vreau să-ți ofer o listă cu sentimente gruptate în funcție scopul lor: ne indică fie că nevoile noastre sunt onorate fie că sunt nesatisfăcute.


Știai că studiile au găsit o corelație între calitatea sănătății și longevitate și granularitatea emoțională? Adică oamenii care au un vocabular emoțional bogat tind să fie mai sănătoși și să trăiască mai mult.








9 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page