top of page
  • Poza scriitoruluiDan Marius Cochirlea

Cunoașterea propriilor nevoi: „Harta“ nevoilor personale




În general oamenii se concentrează asupra gândurilor sau sentimentelor pentru a se înțelege pe ei înșiși. În continuare vreau să-ți vorbesc pe scurt despre o abordare diferită: cunoașterea propriilor nevoi.


Atunci când vorbesc despre nevoi mă refer la acele valori de bază necesare pentru trăi și a te bucuri de viață alături de ceilalți. Aceste nevoi sunt comune tuturor oamenilor. Asta înseamnă că pornind de la ele îi poți înțelege mai ușor și pe cei din jurul tău.


Modelul actual din lumea științifică vede omul ca o ființă biologică – psihologică – socială – spirituală. Aceste fațete nu sunt niște straturi care se suprapun unele peste altele. Ele sunt aspecte diferite ale aceleiași persoane. Ele se influențează unele pe altele și de-a lungul vieții ajung să se manifeste diferit.


Dacă aceleași nevoi ne fac să semănăm și să empatizăm cu ceilalți, atât ordinea lor în viața noastră cât și metodele preferate/învățate de a le satisface conturează unicitatea personalității noastre.


De reținut despre nevoi:

· Aceeași situație poate stimula nevoi diferite la 2 persoane.

· În cazul aceleiași persoane, situațiile asemănătoare pot trezi nevoi diferite în funcție de scopul pe care îl urmăresc și contextul în care se află.

· Nevoile se schimbă constant. A fi în contact cu ele presupune a fi conștient de prezent.


Lista de mai jos este asemenea unei hărți. Îți prezintă punctele importante pentru ca tu să te orientezi mai ușor. Aceasta nu este exhaustivă și nici perfectă. Plecând de la ea, rolul tău este acela de a-ți descoperi și a fi conștient de nevoile și valorile personale.



Referințe:

MARSHALL B. ROSENBERG Nonviolent Communication: A Language of Life, 3rd Edition: Life-Changing Tools for Healthy Relationships


42 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page