top of page
  • Poza scriitoruluiDan Marius Cochirlea

Cum „detoxificăm” o relație?
Primul lucru pe care îl poți face pentru a evita să-ți poluezi relația prin critică, ostilitate, ripostă și izolare este să-ți păstrezi calmul. Ușor de zis, nu? Dar nu este imposibil de făcut! În fond, ai făcut multe lucruri mai dificile în viață până în acest moment. Așadar, sunt convins că sugestiile următoare, chiar dacă necesită antrenament și timp, îți vor fi de folos.


a) Fă un scop din hotărârea ta fermă de a-ți păstra calmul

Poate ai auzit de zicala „există vânt favorabil doar pentru cel care știe spre ce port se îndreaptă”. Un scop clar te ajută să-ți menții privirea ațintită asupra direcției în care vrei să mergi și vei evita să te „pierzi” pe drum.


b) Cunoaște-ți corpul

Un bun indicator al gradului de surescitare este ritmul cardiac.

- Măsoară-ți pulsul atunci când ești liniștit în 3 momente diferite

Aceea este valoarea ta de bază

- În situațiile tensionate monitorizează-ți frecvent pulsul (cal la 5 minute)

Dacă valoarea obținută este cu 10% mai mare față de nivelul de bază înseamnă că ești surescitat/ă și este momentul să te linișteștic) Ia o pauză

Asigură-ți partenerul că nu vrei să eviți subiectul. Ai nevoie de timp pentru a te liniști și a putea asculta cu atenție. Scopul tău este să comunici mai bine cu partenerul sau partenera ta.


Pentru cât timp? Dacă îți vei verifica pulsul vei constata că ai nevoie de mai mult de 2-3 minute. Media în general este de 15-20 de minute.


d) Detensionează-te

Descoperă ce acțiuni te ajută să te relaxezi. Unele persoane preferă să facă o plimbare scurtă, aerobic, exerciții de meditație, relaxare musculară și altele.


e) În dialogul interior concentrează-te asupra propriilor sentimente și nevoi

Fă un efort conștient de a înlocui limbajul interior bazat pe critică, judecată, învinuire (îndreptate asupra celuilalt sau asupra ta) cu un limbaj empatic, descoperind ce nevoi ale tale și/sau ale partenerului sunt nesatisfăcute. Adu-ți aminte de:

  • 5 lucruri care îți plac la tine,

  • 5 lucruri care îți plac la partenerul tău,

  • Faptul că acuzațiile, criticile etc sunt expresii tragice ale unor nevoi neîmplinite,

  • Faptul că tu și partenerul tău vreți să fiți fericiți..


f) Reia discuția

Referințe:

Gotman, J. Why Marriages Succed or Fail

https://www.gottman.com/blog/the-four-horsemen-recognizing-criticism-contempt-defensiveness-and-stonewalling/39 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page