top of page

Ce trebuie să știi despre stres

Poza scriitorului: Dan Marius CochirleaDan Marius Cochirlea

Cinci lucruri importante



Ce este stresul?

Răspunsul pe care îl oferă creierul și corpul tău în fața unei provocări.


Pentru că stresul îți influențează sănătatea, este util să te familiarizezi cu modul în care gestionezi atât dificultătile mari cât și pe cele mici.


Lucruri de știut despre stres:



I Nimeni nu este imun în fața stresului


Cu toții ne simțim stresați la un momentdat în viață. Există mai multe tipuri de stres, fiecare având efecte specifice asupra sănătății fizice și psihice.


Factorul stresor poate fi un eveniment ce apare o singură dată (ori pentru o perioadă scurtă de tiimp) sau se menține pe termen lung. Există oameni care reușesc să gestioneze mai eficient situațiile stresante și să-și revină mai repede. Aceasta e o veste bună din două motive:


- nimeni nu este ,,condamnat” să sufere din cauza stresului

- oricine poate învăța din exemplul lor


Exemple de factori stresori:

- stres venit din activitățile zilnice (presiunea de la serviciu, școală, responsabilitățile familiale, alte activități zilnice)

- Evenimente negarive neprevăzute (pierderea locului de muncă, divorț, boală)

- Evenimente traumatice întâmplate în situații precum: accient grav, război, dezastre naturale etc. In aceste situații, persoana a fost în pericol de a-și pierde viața sau a fi grav rănit. Deși în urma evenimentelor traumatice pot apărea stări emoționale foarte neplăcute, acestea încetează în general în mod natural.


II Nu orice stres este nociv


Faptul că inima începe să bată mai tare, ritmul respirației crește, mușchii se încordează și activitatea creierului se intensifică, te ajută să răspunzi în mod adecvat situațiilor în care ești în pericol. Totodată, atunci când nu ne aflăm în situații periculoase, stresul devine o forță motivațională. Amintește-ți de momentele în care ai muncit pentru un proiect sau un examen, cum ai avut energia necesară să te implici și să duci la îndeplinire obiectivul propus.


III Stresul cronic îți afectează sănătatea


Atunci când o situație stresantă persistă pentru mai mult timp, corpul tău este în continuă alertă. El nu primește semnalul că pericolul sau lupta s-au oprit.


Mecanismele și procesele care ne ajută să reacționam adecvat situației ajung să deregleze funcționarea optimă a sistemului imunitar, digestiv, cardiovascular, reproducător, digestiv și ciclul somnului. Pur și simplu organismul nu știe când să se întoarcă la normal.


Atunci când suferă de stres cronic, unele persoane vor acuza în special probleme digestive în timp ce altele se vor plânge de insomnie, agitație, tristețe sau furie.


În timp, stresul cronic poate duce la probleme mai serioase precum creșteea tensiunii arteriale, diabet, boli de inimă dar și la tulburări psihice precum depresia și anxietatea.



IV Există metode simple și eficiente de a gestiona stresul


Orice pas făcut pentru a gestiona mai bine stesul va avea un efect benefic asupra starii tale.


Câteva sugestii:

Fii un observator iscusit: antrenează-te să observi semnalele pe care ti le trimite corpul atunci când ești ,,în priză” (insomnie, consum crescut de alcool/nicotină, irascibilitate, deprimare, lipsa energiei)


Abordează medicul de familie: nu aștepta ca stresul să pună stăpânire pe tine. În special atunci când îți afectează relațiile cu ceilalți, activitatea profesională și sănătatea, solicită sprijinul unui specialist. Există soluții eficiente.


Fă mișcare minimum 30 de minute pe zi.


Implicâ-te în activități relaxante. Tehnici de relaxare, tehnici de respirație, meditația și alte activități îți sunt de mare ajutor.


Prioritizează: gândește-te la ce este important penru tine, ce poți face ACUM și la ce poți spune NU. La finalul zilei, gândește-te la ce ai realizat deja.


Nu te izola: menține legătura cu cei din jurul tău. Gândește-te la oamenii care îți pot oferi sprijin emoțional și practic. Cere ajutorul familiei, prietenilor și comunității ori organizației religioase din care faci parte.


V Solicită ajutorul unui profesionist în sănătatea mentală


În cazul în care îți apar gânduri suicidare, te simți depășit de situație și crezi că nu mai poți face față, consumi mai mult alcool sau tututn, poți cere medicului de familie să-ți recomande un specialist (consilier, psihoterapeut, psihiatru).


Linii telefonice de urgență:

Prevenirea suicidului în rândul copiilor și adolescenților: 116 123

Alianța de prevenție a suicidului: 0800 801 200 (între 19:00 -07:00)

DepreHub: 0374 456 420

 

De reținut:


  • Identifică ce categorie de lucruri îți cauzează stresul.

  • Nu-ți pierde speranța! Există soluții simple care fac diferența.

  • Preia controlul asupra propriei vieți aplicând sugestiile menționate,

  • Nu ești singur! Oricând poți solicita sprijinul cuiva.

 

Sursa:


14 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page