Ce învățăm din experiența unui cercetător în neuroștiințe?
Într-un interviu acordat National Institute of Health USA, Dr Richard Davidson, un renumit cercetător în domeniul legăturii dintre emoții și creier cu peste 350 de articole publicate și 14 cărți scrise, vorbește despre câteva lucruri de bază pe care orice persoană trebuie să le cunoască înainte de a începe să aplice metode sau tehnici de reduceea stresului.
Dr Davidson a folosit o analogie utilă pentru a sublinia atitudinea potrivită atunci când abordăm atimco când vrem să facem schimbări în viața noastră: spălatul pe dinți.
Spălatul pe dinți nu este scris in ADN-ul nostru și nici măcar nu este o practică pe care oamenii din trecut să o fi urmat. Cu toate acestea, ea face parte din comportamentele de bază ale fiecâruia dintre noi referitor la igiena personală. Ea aduce multe beneficii atunci când e urmată cu regularitate.
,,În același fel, dacă am dedica chiar și puțin timp în fiecare zi (cât folosim pentru a ne spăla pe dinți) practicilor simple de mindfulness, lumea în care trăim ar arăta altfel” spune Dr Davidson.
În acest sens, recomandarea sa este să începem modest (3-5 minute de câteva ori pe zi). În acest fel, vom putea să ne bucurăm de fiecare etapă a acestui proces și nu vom deveni sclavii unor așteptări nerealiste.
Referitor la așteptârile nerealiste, Dr Davidson ne încurajează să nu facem mult dintr-o dată. O astfel de strategie este sortită eșecului pentru că procesul de echilibrare și dezvoltare personală este asemenea unui maraton (o cursă ce ține întreaga viață), nu un sprint.
Un alt lucru important este acela de a nu ne aștepta ca o metodâ sau tehnică anume să aibe același rezultat în cazul nostru ca și în cazul altor persoane. Suntem unici, de aceea este important sâ svem răbdare și să ,,gustăm” o varietate mai mare de metode penru a afla ce ni se potrivește cel mai bine.
De aceea, bucură-te de călătorie și de lucrurile pe care le descoperi pe parcurs. În plus, faptul că un lucru nu ți se potrivește nu este o pierdere. În acest fel, descoperi ceva despre tine, lucru pe cae altfel nu l-ai fi cunoscut. Apoi, ai ocazia să ajuți pe altcineva. Dacă ție nu ți s-a potrivit, asta nu înseamnă că nu poate fi util altcuiva.
nu există o măsură universală
începe cu lucrurile simple
nu fă prea mult dintr-o dată
nu veni cu așteptâri nerealiste
În continuare, Dr Davidson a subliniat faptul că în dezvoltarea rezilienței (capacității de a face față stresului într-un mod adaptativ), mindfulness-ul este o componentă importantă, dar nu singura. El a identificat patru (4) elemente esențiale:
Conștientizarea: aici tehnicile de meditație și mindfulness au un rol decisiv.
Conectivitatea: aceasta are legătură cu dezvoltarea calităților necesare relațiilor interpersonale sănătoase (ex: bunătate, apreciere, compasiune, empatie).
Insight: faptul de a ne cunoaște convingerile profunde, intime, pe care le avem față de noi, ceilalți și viață. Pentru că fiecare dintre noi consideră aceste idei drept ,,adevăruri”, ajungem să acționâm (mai mult sau mai puțin conștient) pe baza lor. Insight-ul presupune faptul de a privi aceste idei drept ceea ce sunt cu adevârat, adică niște idei personale (nu adevăruri etern).
Scopul: Acesta presupune să descoperi ,,propriul nord” adică sentimentul unui sens în viață, al unei direcții. Următorul pas este armonizarea acțiuniilor de zi cu zi cu sensul descoperit.
De reținut
Fii modest! Nu disprețui acțiunile mici, aparent nesemnificative.
Perseverează! Formează-ți o rutină sănătoasă.
Explorează! Descoperă lucrurile care funcționează cel mai bine pentru tine.
Deoperă ce este important pentru tine! Nietzsche spune că ,cel ce are un de ce, poate suporta aproape orice`.
Sursa:
https://newsinhealth.nih.gov/2021/01/dr-richard-davidson-reducing-stress#overlay-context=2020/09/dr-allison-king-sickle-cell-disease-learning
Comments